Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?
Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, ale również bajecznie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.
Hibernowane kuleczki
Przepysznym, słodkim i słusznym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z stosowną porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin czy też jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To wspaniała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców czy też z mieszanki. Akcesoryjnym pozytywem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są świetną przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu